Kétharmados Ohm-törvény

A VILLAMOSENERGIA ELLÁTÁST ÉRŐ FENYEGETÉSEK ÉS BALFASZKODÁSOK

Beköszöntő

„Ha villany van, minden van. Ha villany nincs, semmi sincs.”

A mondás tömör összegzése a folyamatos áramszolgáltatás iránti manapság minden korábbinál erőteljesebb igénynek. Nem véletlen, hogy

egyre inkább a villamosenergia rendszer tekinthető
a legkritikusabb kritikus infrastruktúrának.

A témával kapcsolatos tények és kötöttségek ismeretének hiányában a villamosenergia rendszer sajátosságaival, működésével, lehetőségeivel és korlátaival kapcsolatban széles körben számos hittel és tévhittel lehet találkozni.

Ehhez képest is kifejezetten aggasztó az, amikor nem csak magánemberek, de akár valamely szakmai szervezet vezetője részéről jelennek meg a valóságot – akár a fizikát is! – kreatívan „hajlítgató” nézetek. Lényegtelen, hogy ez tudatlanságból, avagy szándékos szakmai zavarkeltésből fakad. Bármi is az ok, az ég óvjon bennünket, ha valamely vélt, vagy valós hatalom birtokában – szélsőséges, abszurd esetben – akár az Ohm törvényt is meg akarnák változtatni, mert az érdekük úgy kívánja.

kepkivagas.jpg

Tudom, mindez abszurd.

De csak gondoljunk bele például az Energiewende történetébe, avagy az atomerőművek bezárásába Németországban, avagy az új szélerőművek létesítésének abszurd – „lehet, de valójában nem lehet” – tilalmába Magyarországon.

A fenti roppant összetett és kritikus helyzetet felismerve

a blog arra tesz kísérletet, hogy időről-időre boncolgatja
a folyamatos áramszolgáltatást jelenleg és jövőben érő objektív
– gyakran sajnos hibás emberi döntésekből fakadó – fenyegetéseket.

A villamosenergia rendszert érő fenyegetéseket eddig egy kiber fenyegetésekkel foglalkozó Facebook csoport posztjai és egy szintén jellemzően a kiber fenyegetésekkel foglalkozó szakportál Energia rovatának cikkei tárgyalták, mutatták be. Mivel itt nem részletezendő okok miatt a szakportálon megszűnt az Energia rovat, így a jövőben ez a blog nyújt felületet a témába vágó posztok megjelenítésére. A téma iránt érdeklődő laikusok és szakemberek számára pedig új Facebook csoportot (Energy:Dreams&Reality) hoztunk létre. A csoport privát, de látható, azaz csatlakozási szándékot jelezve lehet a csoport tagjává válni.

Ja és szükség esetén védjük meg az Ohm-törvényt! :)

Kétharmados Ohm-törvény

„Ha villany van, minden van. Ha villany nincs, semmi sincs.” – A mondás tömör összegzése a folyamatos áramszolgáltatás iránti manapság minden korábbinál erőteljesebb igénynek. Nem véletlen, hogy egyre inkább a villamosenergia rendszer tekinthető a legkritikusabb kritikus infrastruktúrának. A blog a folyamatos áramszolgáltatást jelenleg és jövőben érő objektív – gyakran sajnos súlyosan hibás emberi döntésekből fakadó – fenyegetéseket boncolgatja.

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása